Opdrachten

Doordat de Provincie en verschillende gemeenten in Limburg samenwerken, krijgen onze trainees de kans om brede ervaring op te doen in de publieke sector. Ontdek waar onze trainees zich zoal mee bezighouden!

Mijn eerste opdracht bij team Energie-infrastructuur

TraineeLuc Callemeijn

Betekenis opdracht

Mijn eerste opdracht binnen RichtingZuid was bij het team energie-infrastructuur, wat onderdeel is van het Provinciale Energie Strategie team van de Provincie Limburg. Mijn opdracht gaat over het onderzoeken van de rol die de Provincie Limburg kan spelen bij het vinden van oplossingsrichtingen van netcongestie in de regio. Door de energietransitie schakelt Nederland grootschalig over op elektriciteit, waardoor de vraag naar capaciteit op het elektriciteitsnet sneller toeneemt dan de netbeheerders bij kunnen bouwen. Dit leidt tot netcongestie: de overbelasting van het net, zowel op het gebied van opname als afname. Dit is een situatie waar we de komende 5 tot 10 jaar nog mee te maken zullen hebben, en de Provincie zoekt naar mogelijkheden om stakeholders ondanks de netcongestie te stimuleren om te blijven verduurzamen en over te schakelen op duurzame energie.

Mijn opdracht is het analyseren van dit complexe technische vraagstuk. Ik ben hiervoor in gesprek gegaan met de verschillende stakeholders (bedrijven, netbeheerders, gemeenten, andere provincies, de RES-regio’s) en heb zo in een zeer korte tijd heel veel kennis opgedaan over een vakgebied waar ik voorheen nog weinig vanaf wist. Ik heb op een heel prettige manier meegedraaid in het team energie-infrastructuur en ben zo actief betrokken geweest bij het vormgeven van een strategie die écht bijdraagt aan het oplossen van netcongestie, wat mij veel voldoening geeft. Hoewel ik ook benieuwd ben naar de volgende opdrachten die het traineeship mij te bieden heeft, zal ik op een zeer positieve manier terugkijken naar hoe het voor mij bij het team energie-infrastructuur allemaal begon.

Wil jij Limburg sterker maken?

Kijk jij er naar uit om jezelf optimaal te ontwikkelen en met jouw inzet een bijdrage te leveren aan de Limburgse maatschappij? Word trainee bij RichtingZuid!

Meld je nu aan!