Na het traineeship

Het traineeship biedt een kickstart voor jouw verdere carrière binnen de overheid. Op deze pagina lees je meer over hoe de loopbaanpaden van onze oud-trainees zijn gelopen. Waar werken zij nu? En welke kansen liggen er voor jou?

Lees meer

RichtingZuid brengt je verder

Na het traineeship heb je een solide basis ontwikkeld voor je verdere carrière. Je weet heel goed waar je talenten liggen, hoe je deze het beste kunt inzetten, en welke werkomgeving en type functie daar bij passen. De twee jaar vliegen voorbij. Welke richting kies jij?

In de laatste fase van het traineeship staat het thema loopbaanoriëntatie centraal. We organiseren diverse workshops die je helpen in deze fase van het traineeship. Ook helpen we je verder met persoonlijke coachingsgesprekken waarbij loopbaanvragen behandeld worden. In juni sluiten we het leer- en ontwikkelprogramma af met de laatste training persoonlijk leiderschap. Kortom, ondersteuning en inspiratie in overvloed zodat jij jouw vervolgbaan kan bemachtigen!

RichtingZuid brengt je verder

Zij zijn je voorgegaan

Inmiddels hebben meer dan 100 trainees het traineeship doorlopen. Als (oud)trainee van RichtingZuid heb je veel perspectief op een mooie vervolgbaan in de overheidssector. Het is bij ons niet zo dat we een kant-en-klare vervolgbaan voor je klaar hebben liggen. We vinden het namelijk heel belangrijk dat je na je traineeship bewust kiest voor een functie en een organisatie die écht bij jou past. En dat weet je meestal pas in de laatste fase van RichtingZuid. Wel is het zo dat er na het traineeship volop vacatures zijn waar je op kunt solliciteren. Binnen de partnerorganisaties solliciteer je als interne kandidaat en sommige vacatures zijn zelfs enkel toegankelijk voor trainees van RichtingZuid.

De meeste van onze trainees kiezen er na het traineeship voor om bij één van de partnerorganisaties aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld als beleidsmedewerker bij een gemeente of communicatie- of bestuursadviseur bij de Provincie Limburg. Er zijn diverse mooie vacatures, maar jij bepaalt de koers van jouw carrière. Net als gedurende het traineeship sta je zelf aan het roer van jouw ontwikkeling. De afgelopen jaren zijn al onze trainees aansluitend aan het traineeship met een mooie vervolgbaan gestart.

Zij zijn je voorgegaan

Waar werken onze oud-trainees?

Robin Vaas

Raadsadviseur Gemeente Venlo
Trainee 2019-2021

Hetgeen me het meest aanspreekt in mijn werk als raadsadviseur is dat geen dag hetzelfde is.

De hoofdtaak is het ondersteunen van de gemeenteraad. Dat klinkt heel veelomvattend en dat is het ook. Van het voorbereiden van vergaderingen, het organiseren en begeleiden van bijeenkomsten en het coachen van (individuele) raadsleden, tot het meedenken over verbetering van het besluitvormingsproces en het soepel laten verlopen van contacten tussen raad, organisatie en doelgroepen. De rol van de raad staat centraal, dus de vraag ‘hoe is/wordt de raad daarbij betrokken?’ wordt vaak door ons gesteld. Uiteraard met toevoeging van ideeën daarover. Dat vind ik een van de andere leuke dingen aan mijn functie. Het meedenken en samen tot een zo goed mogelijk eindresultaat komen. Compromissen sluiten, raadsleden helpen met hun wensen/vragen en zien en voelen hoe gepassioneerd veel raadsleden zijn, zijn andere hele leuke dingen binnen het raadsadviseurschap.

 

Robin Vaas

 

 

Robin Vaas - RichtingZuid
Regina Koonen

Juridisch medewerker Toezicht en Handhaving bij gemeente Sittard-Geleen
Trainee 2019-2021

Ik ben opgeleid als jurist, maar tijdens mijn traineeship heb ik verschillende juridische en niet-juridische opdrachten gedaan. Na de twee jaar als trainee wist ik dat ik toch verder wilde als jurist, daar ligt mijn hart, en bovendien liggen daar mijn kwaliteiten. Maar ik wilde niet zo’n jurist worden die alleen maar achter de laptop zit te staren naar lange teksten.
Na het traineeship kon ik kiezen uit 3 banen, een luxe! De functie die ik heb gekozen sluit perfect aan bij mijn wensen: ik doe inhoudelijk juridisch werk op het gebied van handhaving & toezicht en daarnaast werk ik nauw samen met de BOA’s die dagelijks de straat op gaan. Ik ga vaak met hen mee om de praktijk terug naar het gemeentehuis te brengen: hoe kunnen de BOA’s het beste hun toezichthoudende en handhavende rol vormgeven? Welke juridische instrumenten hebben zij nodig, en werken die goed (genoeg)? Hoe vertalen we wet- en regelgeving naar de praktijk? Super interessante vraagstukken om mee aan de slag te zijn!

Regina Koonen - RichtingZuid
Roy Simons

Relatiemanager plattelandsontwikkeling bij Provincie Limburg
Trainee 2018-2020

Als relatiemanager ben ik het eerste aanspreekpunt voor subsidierelaties en leg ik de verbinding met de overkoepelende strategie voor Plattelandsontwikkeling in Limburg. Met externe partners zoals Natuurmonumenten, Stichting Limburgs Landschap, Staatsbosbeheer, en IVN,
sta ik vrijwel elke dag in contact. Naast het beheer van het subsidieproces (beschikking, afrekening, etc.) heb ik ook als taak om pro-actief de relatie te onderhouden vanuit de strategische opgaven van de Provincie. Dit is een dynamisch terrein omdat er ook vanuit de duurzaamheidsopgave veel gevraagd wordt op het gebied van plattelandsontwikkeling.

Deze rol ligt me goed, ik heb tijdens het traineeship ontdekt dat ik goed ben in netwerken en ik een heel brede interesse heb. Ik overzie snel de grote lijnen en kan goed inschatten welke partijen we daarbij nodig hebben. Ik zit hier helemaal op mijn plek!

 
Roy Simons - RichtingZuid
Bo Menten

Projectmedewerker groene coördinatie
Trainee 2019-2021

Ik werk  bij het cluster VTH als projectmedewerker groene coördinatie. Binnen deze functie probeer ik de samenwerking tussen partners in het buitengebied te faciliteren en te versterken. Daarnaast ben ik samen met mijn collega Henk Arends het eerste aanspreekpunt voor de Vrijwillige Groene Brigade. Een veelzijdige functie, met veel afwisseling waarbij zowel praktische als beleidsmatige zaken aan de orde komen. Ik vind mijn werk onwijs leuk omdat ik bij heel veel externe partners over de vloer mag komen, de vrijheid krijg om kansen gelijk aan te grijpen, en ook op bestuurlijk niveau mee mag denken over de samenwerking in het Limburgs buitengebied. Zonder het traineeship was ik nooit op deze plek terecht gekomen. Ik ben dan ook heel dankbaar dat ik mijn plek hier heb gevonden.

Bo Menten - RichtingZuid
Thomas Gardien

Bestuursadviseur gedeputeerde staten bij Provincie Limburg
Trainee 2019-2021

Als bestuursadviseur werk ik nauw samen met één gedeputeerde, maar werk ik in feite voor het volledige college van gedeputeerde staten. Mijn werk is super dynamisch: het is een brugfunctie tussen de bestuurder en de rest van de organisatie. Op verschillende dossiers, zoals bijvoorbeeld de energietransitie, onderhoud ik contact met diverse collega’s die vanuit beleid met dit thema bezig zijn. Ik adviseer vervolgens ‘mijn’ bestuurder over besluiten die hij op dit thema gaat nemen. En daarmee adviseer ik het college van gedeputeerde staten.

Daarnaast is geen enkele dag hetzelfde. Ik begeleid mijn bestuurder tijdens werkbezoeken, ik bereid politieke vergaderingen met hem voor, schrijf mee aan uitingen en zorg voor een goed verloop van een bomvolle agenda.

De afwisseling die ik in mijn traineeship zo heb gewaardeerd, vind ik in deze functie ook terug. En dat is misschien wel het allerleukste eraan!

Thomas Gardien - RichtingZuid
Jordy Geurts

Strategisch beleidsadviseur lobby en fondsen bij gemeente Sittard-Geleen
Trainee 2018-2020

Ik heb een studieachtergrond in internationale betrekkingen. Een paar maanden na het einde van mijn traineeship kwam ik deze functie bij de gemeente Sittard-Geleen. Een interessante functie bij een bekende organisatie. De gemeente Sittard-Geleen hecht veel waarde aan de ontwikkeling van jong talent en is daarom een partner van RichtingZuid. Dankzij het traineeship heb ik me gerealiseerd dat ik iets wilde doen met thema’s als lobby, netwerken en subsidies. In mijn huidige functie heb ik verschillende werkzaamheden waarin mijn opgedane ervaringen van het traineeship goed van pas komen. Zo adviseer ik onder andere de organisatie en bestuurders over lobbyacties en openstaande subsidies bij de provincie, het Rijk en de EU. Daarnaast bouw ik aan een netwerk en ben ik verantwoordelijk voor de contacten binnen de VNG en G40. De onderwerpen waar ik mee te maken heb zijn heel gevarieerd, duurzaamheid, mobiliteit, economie en huisvesting.

Jordy Geurts - RichtingZuid
Ankie Debije

Beleidsmedewerker integrale veiligheid & Bestuursadviseur bij Gemeente Heerlen
Trainee 2016-2018

Tijdens mijn traineeship heb ik als laatste opdracht gewerkt als persoonlijk medewerker van een van de wethouders van de gemeente Heerlen gewerkt in combinatie met projectleiderschap in het sociale domein. Dat beviel zó goed dat ik dat ook graag na het traineeship wilde blijven doen en dat is ook gelukt! Sinds het einde van mijn traineeship in 2018 werk ik nog steeds als persoonlijk medewerker van wethouder Clemens en daarnaast ben ik strategisch beleidsmedewerker Integrale Veiligheid. Ik hou me o.a. bezig met veiligheidsvraagstukken zoals de coffeeshops, cybercrime, Kadernota veiligheid en rijksprogramma Heerlen-Noord. In deze functie ben ik adviseur voor de burgemeester. Deze combinatie in mijn werk maakt het uitdagend, spannend en ook afwisselend. Elke dag is anders!

Ankie Debije - RichtingZuid
Madelon Demeijer

Adjunct-manager cluster cultuur bij Provincie Limburg
Trainee 2016-2018

Tot 2016 had ik een baan bij de Universiteit Maastricht. Ik heb daar cultuurwetenschappen gestudeerd. De combinatie van cultuur en beleid wilde ik graag nog verder verkennen. Daarom heb ik me aangemeld voor het traineeprogramma. Ik ben aangenomen en deed mijn eerste opdracht bij het cluster Cultuur van de Provincie Limburg. Na het traineeprogramma ben ik teruggekomen bij het cluster, in de functie van coördinator van De Vondst. Toen De Vondst tijdens de Covid pandemie een periode dicht moest, kreeg ik de kans om veel meer binnen het cluster te werken. Dat beviel me zo goed dat ik besloot te solliciteren voor de functie van adjunct clustermanager. Dat doe ik nu sinds begin 2022. Vanuit deze positie krijg ik mee wat er zich in de rest van de organisatie afspeelt, super interessant!

Madelon Demeijer - RichtingZuid
Stef Moonen

Junior programma medewerker Maastricht Aachen Airport
Trainee 2019-2021

Als junior op het programma Maastricht Aachen Airport werk ik aan de toekomst van de luchthaven. De toekomst van MAA is op dit moment uiterst onzeker. Op 3 juni 2022 zullen Provinciale Staten hierover een besluit nemen.
Aan de hand van vier verschillende toekomstscenario proberen we inzichtelijk te maken welke ontwikkelmogelijkheden voor de luchthaven realistisch zijn. Het sluiten van de luchthaven maakt hier ook onderdeel van uit. Het is van belang dat alle scenario’s gedegen en onafhankelijk worden onderzocht. Waar het kan gaan we in gesprek met de omgeving, betrokken bedrijven en belangenverenigingen. De verschillende belangen, de vele stakeholders en de dynamiek van het dossier maken MAA een mooie en uitdagende vervolgstap op het traineeship van RichtingZuid.

Stef Moonen - RichtingZuid

Alumni Netwerk

We vinden het  waardevol om met onze oud-trainees in contact te blijven. We investeren daarom bewust in het RichtingZuid-alumninetwerk. Een informeel netwerk waarin relevante kennis en contacten met elkaar gedeeld worden. Twee keer per jaar vindt er een alumni-event plaats waar de huidige trainees ook voor uitgenodigd worden. Zo profiteer je meteen van een hecht netwerk van like-minded collega’s!

Alumni Netwerk

Wil jij Limburg sterker maken?

Kijk jij er naar uit om jezelf optimaal te ontwikkelen én met jouw inzet een bijdrage te leveren aan de Limburgse maatschappij? Word trainee bij RichtingZuid!

Solliciteer!