Gemeente Beek

Gemeente Beek

Gemeente Beek is een ondernemende en veelzijdige gemeente waarin oud en nieuw in een bijzonder evenwicht samenkomen.  In de gemeente Beek wonen bijna 16.000 mensen in een centrum met stadse allures of in een van de uitgesproken landelijke dorpen als Spaubeek, Neerbeek, Genhout, Geverik en Kelmond. De oude kernen van de dorpen zijn zorgvuldig bewaard gebleven, terwijl in de nieuwere uitbreidingen nadrukkelijk aandacht is geschonken aan ruimtelijke aspecten, selectieve bebouwing en royale groenvoorzieningen.

Belangrijk is ook luchthaven Maastricht – Aachen Airport, voortgekomen uit een door de Amerikaanse bevrijders in 1944 aangelegde militaire vliegbasis. Maastricht Aachen Airport is de enige regionale luchthaven in Nederland waar passagiers én vracht vervoerd wordt.Aan de noordzijde van de luchthaven ligt het bedrijventerrein Avation Valley. Aan de noordzijde van Beek ligt het bedrijventerrein Beekerhoek. Beek is daardoor uitgegroeid tot een ideale vestigingsplaats voor heel wat bedrijven.

De gemeente kent daarmee een uitzonderlijke dynamiek: het inwonersaantal wordt dagelijks uitgebreid met zo’n 10.000 bezoekers. Werknemers van de bedrijven op Beeker Hoek, Techno Port Europe en Aviation Valley, bezoekers aan het winkelcentrum Makado en passagiers en medewerkers van luchthaven Maastricht-Aachen Airport. Beek is goed bereikbaar onder meer door de aanwezigheid van station Beek-Elsloo. Daarnaast flankeren twee snelwegen de gemeente: de A2 en de A76.

Beek is een financieel gezonde, stabiele gemeente met een open en constructieve relatie tussen politiek, bestuur en organisatie. De gemeente Beek heeft een strategische visie tot 2030 geformuleerd. In 2022 is er een nieuw bestuursakkoord vastgesteld, op basis waarvan de organisatie meer opgavegericht gaat werken.

De gemeente Beek wordt geleid door gemeentesecretaris. Deze wordt ondersteund door de directiesecretaris. De organisatie kent drie afdelingen: Ruimte, Samenleving en Bestuurs- & Managementondersteuning. De afdelingen worden elk aangestuurd door een afdelingshoofd. De afdelingshoofden van deze afdelingen vormen samen met de gemeentesecretaris en directiesecretaris, het MT.
De cultuur bij de gemeente Beek is informeel, toegankelijk en hands-on. Bestuur en organisatie zijn betrokken en positief ingesteld, en werken samen aan de realisatie van de maatschappelijke opgaven.

De gemeente Beek is sinds 2022 partner van RichtingZuid. Trainees van RichtingZuid worden begeleid door de gemeentesecretaris, Joop Crucq.

 

 

Organisaties

Wil jij Limburg sterker maken?

Kijk jij er naar uit om jezelf optimaal te ontwikkelen en met jouw inzet een bijdrage te leveren aan de Limburgse maatschappij? Word trainee bij RichtingZuid!

Meld je nu aan!