Werken als financial bij de overheid?

Wat houdt het werken als financial voor een overheidsorganisatie in?

Als financial is het werken voor de Provinciale overheid een boeiende baan, waarin je adviesvaardigheden en financieel inzicht belangrijk is. We vroegen onze collega Wouter Gerards, die als financieel adviseur werkt voor de afdeling Financiën, naar hoe hij zijn werk beschrijft.

– Wat speelt er in jouw werkveld, als het gaat om maatschappelijke ontwikkelingen?

Het werkveld is erg breed, we houden ons voornamelijk bezig met het verantwoordelijk uitzetten van revolverende middelen. Dit doen we in de vorm van leningen, garantstellingen, deelnemingen in fondsen en directe deelnemingen. Een belangrijk onderdeel van het werk is daarom ook businessplannen te beoordelen en te voorzien van advies. De onderwerpen die we tegenkomen zijn erg divers, bijvoorbeeld de innovatie starter Venture Capital, verschillende transitie opgaves, het beheren van Provinciale Fondsen en de Brightlands campussen.

– Wat maakt jouw werk als financial interessant? Welke uitdagingen liggen binnen het werkveld?

Als Financieel adviseur sta je letterlijk met je  benen in 2 werelden, enerzijds in de publieke sfeer anderzijds in de zakelijke wereld. Je moet twee werelden op een harmonieuze manier laten samenkomen om financiering mogelijk te maken. Je hebt contact met veel instanties, zoals banken, VC, de Rijksoverheid en Europese instituten. Maar ook innovatieve start ups in de garage van hun ouders. De uitdagingen die er zijn hebben voornamelijk te maken met het gebruik van revolverende middelen in overheidsland, dit staat nog in de kinderschoenen. Van oudsher gebruikte de overheid voornamelijk subsidie om bepaalde zaken in de samenleving te stimuleren. Dit wordt nu steeds vaker gedaan door middel van revolverende middelen (Leningen garantstellingen etc). Dit zorgt ervoor dat de Rijksoverheid, de Provincie, de private sector en de burger op een andere manier samen gaan werken.

– Kan je (globaal) aangeven hoe jouw werkweek er uit ziet?

Een werkweek is eigenlijk nooit hetzelfde maar om jullie een beeld te geven:

  • 1 dag per week analyseren van businessplannen en advies hierover schrijven
  • 1,5 dag per week houd je je bezig met het beheren van deelnemingen en Leningen
  • 0,5 dag per week informeer je bestuurders
  • 2 dagen per week zit je met externe partijen zoals; Limburgse bedrijven en instanties, banken, rijksoverheid, Europese instellingen. De rol je bekleed is afhankelijk van de partij, vaak zit je aan tafel als financier of investeerder.

– Hoe zou jij het profiel van jouw nieuwe trainee-collega omschrijven?

Ten eerste is het belangrijk om kennis te hebben van financieren (en dit gaat een stuk verder dan accountancy), en een gedegen analytische grondhouding. Je moet je rug recht kunnen houden en zelfstandig zijn, je hebt immers te maken met zowel interne als externe partijen. Je fungeert immers als poortwachter van de provinciale reserve. Als trainee in dit werkveld moet je dus goed je grenzen blijven bewaren en “nee” kunnen zeggen onder aanhoudende druk. Ook wordt er van een trainee een ondernemende houding verwacht, er liggen namelijk heel veel kansen en interessante dossiers voor je klaar, eigen initiatief en actiegerichtheid worden beloond!

Wil jij Limburg sterker maken?

Kijk jij er naar uit om jezelf optimaal te ontwikkelen en met jouw inzet een bijdrage te leveren aan de Limburgse maatschappij? Word trainee bij RichtingZuid!

Meld je nu aan!