RichtingZuid On Tour

Op 25 mei was het zover! Het Next Step Event van lichting ’21 – ’23 ging van start. Dit evenement wordt traditiegetrouw door iedere lichting georganiseerd als afsluiting van het tweejarig traineeship. Een mooie kans voor ons om samen met de partnerorganisaties terug te blikken op de afgelopen periode, te netwerken, en wellicht wel de ‘Next Step’ in onze carrière te vinden.

Dit jaar kozen wij voor een nieuwe opzet: wij zijn als lichting zelf langsgegaan bij onze partnerorganisaties. RichtingZuid On Tour! Een tocht van welgeteld 165 km door onze provincie, met buschauffeur Wiel achter het stuur.

We begonnen de dag op het Gouvernement, met collega’s van de Provincie Limburg én WML. Lars en Imme trapten de ochtend af en startten met het uitreiken van de ‘Young Professional Approved’ oorkondes aan Angélique Hendriks namens de Provincie en Miranda Theuwis namens WML. Deze oorkondes hebben we gemaakt om onze partnerorganisaties te bedanken voor het vertrouwen dat ze ons hebben gegeven om met uitdagende dossiers aan de slag te gaan. Hiermee hebben ze stuk voor stuk deuren voor ons geopend, waardoor wij een ‘Next Step’ in onze carrière kunnen zetten.

Na ons bezoek aan het Gouvernement startte de tour pas echt. Gewapend met zelf ontworpen magazines, vlaggetjes en natuurlijk onze oorkondes stapten we de bus in. Wiel bracht ons naar het wat minder heuvelachtige deel van onze provincie, Noord-Limburg, om hier een bezoek te brengen aan gemeente Venlo. De concernstrateeg van de gemeente verzorgde voor ons een presentatie over de grote opgaven waar Venlo voor staat. Hierna blikten onze eigen drie trainees die bij de gemeente Venlo een opdracht hebben gedaan (Elian, Milena en Laura) terug op hun opdrachten daar bij de afdeling Armoede en Schuldhulpverlening. Tenslotte gingen we onder het genot van een stuk vlaai het gesprek aan over de carrièremogelijkheden binnen de Gemeente Venlo.

We vervolgden onze weg naar de loods van het Waterschap Limburg in Sittard, waar we omringd werden door materieel dat in het geval van waternood ervoor zorgt dat Limburgers toch droge voeten kunnen houden. Een indrukwekkende locatie, waar we meer te horen kregen over de aanpak en werkwijze van de WL-programma’s ‘Water in Balans’ en het ‘Hoogwaterbeschermingsprogramma’. Directeur Bart van den Berg kreeg van Maaike een oorkonde uitgereikt en na de interessante presentaties en heerlijke lunch gingen we weer op weg.

Dit keer was het maar een kort ritje voor Wiel. We reden naar Geleen, om hier de Gemeente Sittard-Geleen en de Gemeente Heerlen te ontmoeten. We werden verwelkomd in de raadszaal, waar we meer hoorden over wat het betekent om te werken bij de Gemeente Sittard-Geleen. Ook Gemeente Heerlen had voor ons een presentatie voorbereid over hoe het stadsaanzicht van Heerlen veranderd is en welke toffe projecten er op dit moment lopen. De belangrijkste boodschap van beide partnerorganisaties: werken bij een gemeente is alles behalve stoffig! Dit is bij uitstek de plek waar je ook echt het effect ziet van wat je doet.

Vanuit Geleen werd de bus de heuvels ingestuurd, op weg naar onze laatste stop van de dag: de Gemeente Valkenburg aan de Geul. In de raadszaal, met een prachtig uitzicht op de heuvels, kreeg Gemeentesecretaris Guido Reehuis de oorkonde uitgereikt van Max, wie hier zijn allereerste opdracht had uitgevoerd. De Gemeente had een mooi programma opgezet, waarbij we in groepen in gesprek konden gaan met jonge medewerkers uit verschillende hoeken van de organisatie: van sociaal beleid tot gebiedsontwikkeling, maar ook juridische zaken.

Na een leuke en intensieve dag, bracht Wiel ons veilig huiswaarts, waar we gezamenlijk afsloten met een hapje en een drankje in het centrum Maastricht. Met tapas en kannen sangria op tafel konden we samen nog even proosten op deze mooie afsluiting van ons traineeship.

Wil jij Limburg sterker maken?

Kijk jij er naar uit om jezelf optimaal te ontwikkelen en met jouw inzet een bijdrage te leveren aan de Limburgse maatschappij? Word trainee bij RichtingZuid!

Meld je nu aan!