Werkbezoek Public Affairs in Brussel

Werkbezoek public affairs in Brussel

De Provincie Limburg is een unieke Nederlandse provincie die wordt gedomineerd door grenzen met haar buurlanden. Deze ligging brengt zowel kansen als uitdagingen met zich mee. De grensoverschrijdende en landelijke (beleids)ontwikkelingen worden door Limburg gemonitord vanuit de posten in Den Haag, Düsseldorf, Luik en Brussel. Op elke post werken één of twee adviseurs Public Affairs om de ontwikkelingen te monitoren en signaleren. De organisatie van RichtingZuid heeft de trainees de mogelijkheid geboden om meer te weten te komen over de werkzaamheden van team Public Affairs in Brussel.

Op donderdag 14 juli en vrijdag 15 juli is het eerste gezamenlijke tweedaags werkbezoek naar Brussel georganiseerd voor de trainees van RichtingZuid (lichting 2020-2022 & 2021-2023). De trainees werden ontvangen door het team Public Affairs post Brussel op het kantoor van het Huis van de Nederlandse Provincies in Brussel. De adviseurs Public Affairs op post Brussel werken samen met de andere provincies op zeven dossiers. Na een introductiepresentatie van de senior-adviseur Arthur Maurer en traineeadviseur Calvin Klein werd een lobbytraject gesimuleerd om inzicht te krijgen in de PA-werkzaamheden in Brussel. De trainees kregen verschillende rollen aangewezen in het Europese wetgevingsproces en moesten het Europees besluitvormingsproces nabootsen. In de middag werd een bezoek gebracht aan het Europees Parlement, inclusief een kennismaking met Limburgse Europarlementariër Jeroen Lenaers en L1-verslaggever Maurice de Heus. De donderdagavond werd afgesloten met een informele borrel op het bekende Brusselse Place du Luxembourg. Dit plein ligt in de Europese wijk en wordt in de volksmond ook wel Plux genoemd.

De volgende dag werden de trainees weer verwacht op het HNP-kantoor om nog drie andere invalshoeken te krijgen van de werkzaamheden in Brussel. De vrijdagochtend werd afgetrapt met een presentatie van Hans Mooren over de Benelux Unie. De Benelux Unie kan worden gezien als een voorloper van de allereerste stappen naar Europese integratie. Daarna gaf Jop van Unnik een lezing over het Europees Comité van de Regio’s en welke rol deze Europese instantie heeft in verschillende stadia van het Europese wetgevingsproces. Ten slotte sloot de journalist van het Financieel Dagblad Ria Cats af met een Q&A over de ontwikkelingen in haar vakgebied en de rol van de media bij (beleids)ontwikkelingen. Al met al kijken we terug op een succesvol werkbezoek en hebben we inzicht gekregen in verschillende vakgebieden en (Europese) instanties.

Wil jij Limburg sterker maken?

Kijk jij er naar uit om jezelf optimaal te ontwikkelen en met jouw inzet een bijdrage te leveren aan de Limburgse maatschappij? Word trainee bij RichtingZuid!

Meld je nu aan!