Werkbezoek Public Affairs Den Haag

Werkbezoek Public Affairs Den Haag

De provincie heeft diverse kerntaken die erop gericht zijn om de leefbaarheid en het welzijn in de regio te bevorderen. Deze taken omvatten onder andere ruimtelijke ordening, mobiliteit, economie, natuur en milieu, cultuur en recreatie en toezicht houden op de gemeenten. De financiën voor de provinciale taken komen van de opcenten op de motorrijtuigenbelasting en Provinciefonds van het Rijk. De Provincie Limburg heeft twee Public Affairs adviseurs in Den Haag om de Limburgse belangen te behartigen en Limburg onder de aandacht te brengen bij de landelijke beleidsmakers.

Op donderdag 13 april en vrijdag 14 april hebben beide traineelichtingen een tweedaags werkbezoek gebracht aan Den Haag om meer te leren over lobbyen. Het doel van het bezoek was om te kijken hoe de Provincie Limburg hun belangen behartigd bij het Rijk. Na aankomst in Den Haag gingen de trainees gelijk naar de Tweede Kamerlid om in gesprek te gaan met Tweede Kamerleden Silvio Erkens en Rens Raemakers. De trainees gingen met hun in gesprek over hun werkzaamheden. Na de lezing moesten we even wachten op de lunch, want een deel van de trainees kon de Tweede Kamer niet uit door een bommelding. Dat was toch wel even spannend! Gelukkig bleek het een valse melding te zijn (lees: een deurstopper in de vorm van een kat) en konden we ons werkbezoek vervolgen met een Nieuwspoort lunch met Public Affairs medewerkers van andere Provincies. Na de lunch gaf de RTL-chef politieke redactie Fons Lambie een lezing over de rol van journalisten bij de politieke besluitvorming en deelde hij zijn persoonlijke visie op de provinciale verkiezingsuitslag. Onze Public Affairs collega’s Ronald Peeters en Claudia Evers mochten de middag afsluiten met een workshop Public Affairs. Na deze workshop gingen de trainees dineren bij de markthal Mingle Mush. De avond werd afgesloten met een drankje op het Plein om kennis te maken met de Haagse domibo tussen alle ambtenaren en Kamerleden.

De eerste dag was georganiseerd door de PA-collega’s. Trainee Olaf Bogemann heeft de ruimte gekregen om een programma op te stellen voor de tweede dag. In de ochtend werd de groep opgesplitst. Eén groep ging naar de belangenorganisatie voor de gemeenten (de VNG) en de anderen gingen naar de provinciale tak (het IPO). Hier kregen de trainees meer inzicht in de lobby van gemeenten en de provincies naar het Rijk. Vanuit de VNG ontving Ruark Kroon de trainees en gaven twee medewerkers (Abel Koppert en Nanke Hofstra) een lezing over digitale tools om fraude op te sporen in de gemeenten. IPO-woordvoerder Meijer Gildemacher gaf samen met trainee Douwe Zeegers een presentatie over de provinciale lobby naar het Rijk. Al met al kijken we terug op een geslaagd werkbezoek en hebben we verschillende perspectieven gekregen over de Haagse lobby vanuit Limburg.

Wil jij Limburg sterker maken?

Kijk jij er naar uit om jezelf optimaal te ontwikkelen en met jouw inzet een bijdrage te leveren aan de Limburgse maatschappij? Word trainee bij RichtingZuid!

Meld je nu aan!