Werkbezoek Maastricht Aachen Airport

Werkbezoek

Begin september 2021, alle (Limburgse) kranten staan er vol mee: Sluiting Maastricht Aachen Airport niet langer taboe voor provinciebestuur. Het regionale vliegveld van Limburg, het enige vliegveld buiten Schiphol in Nederland dat vracht ontvangt, zou kunnen sluiten? De Provincie Limburg stond voor een groot vraagstuk, waarbij het belangrijk was om alle kaarten op tafel te leggen. Dus óók het potentieel sluiten van het vliegveld. Deze manier van denken – én handelen – was nieuw voor de provincie, en dus zorgde het voor veel onrust. In de periode sinds september 2021 is het projectteam van de Provincie Limburg voor Maastricht Aachen Airport dan ook heel zorgvuldig aan de slag gegaan om de verschillende opties uit te zoeken, onderzoek te (laten) doen, een MKBA op te stellen, noem het maar op. Het is een heel traject geweest om een duidelijk beeld te creëren van de mogelijkheden, maar ook uitdagingen, die ons regionaal vliegveld biedt, en waar voor 3 juni uitsluitsel over moet komen vanuit de Provinciale Staten.

Voor ons als trainees bood dit dan ook een enorm speelveld aan nieuwe inzichten, overwegingen en ervaringen die opgedaan zijn door Provincie Limburg – een uitgeroepen kans voor een werkbezoek. Op woensdag 18 mei zijn we dan ook met de lichting 2021-2023 op bezoek gegaan bij Maastricht Aachen Airport. Om te beginnen hebben we inzichten verkregen in de ambtelijke en bestuurlijke processen die doorlopen zijn, hoe onze concernstrateeg alsook gedeputeerde Satijn (Economie, Grondbedrijf en Onderwijs) dit ervaren hebben en wat zij er ook zelf van geleerd hebben. Dit werd gevolgd door een presentatie van Maastricht Aachen Airport waarin de geschiedenis van het vliegveld werd toegelicht, maar ook werd ingezoomd op de meerwaarde die het heeft voor Limburg als regio, met alle bedrijvigheid dat gecreëerd wordt met dank aan het vliegveld.

Hierna mochten we, met een stralende zon, de bus in voor een rondleiding over het terrein, waar we een notie kregen van de verschillende bedrijven aangetrokken worden naar een dergelijk terrein. We werden zelfs geconfronteerd met de rol die Maastricht Aachen Airport speelt voor het ontvangen van VIPs, toen André Rieu met zijn orkest langs liep om te vertrekken naar een concert in Londen. Om af te sluiten, kregen we een rondleiding op de werkvloer van het Aviation Competence Center van het VISTA college. Maastricht is een van de vijf locaties in Nederland waar MBO-studenten een luchtvaarttechniek opleiding kunnen volgen. Vanuit de school wordt er creatief samengewerkt met de lokale bedrijven om verouderde onderdelen in de luchtvaart nuttig in te zetten voor de praktische ontwikkeling van de studenten. Al met al een mooie combinatie van inzichten in de ontwikkelingen omtrent politieke keuzes en het ervaren van de bedrijvigheid op de werkvloer!

Youri Veldman en Milena Alcorta

 

Wil jij Limburg sterker maken?

Kijk jij er naar uit om jezelf optimaal te ontwikkelen en met jouw inzet een bijdrage te leveren aan de Limburgse maatschappij? Word trainee bij RichtingZuid!

Meld je nu aan!