Traineeopdracht Jeugdhulp

Traineeopdracht Jeugdhulp

Op een steenworpafstand van ons Gouvernement werk ik bij de gemeente Maastricht als (trainee) beleidsmedewerker aan een regionale visie op jeugdhulp. Deze opdracht sprak mij meteen aan gezien mijn affiniteit met ontwikkelingen binnen het sociaal domein. Jeugdhulp is een complex thema dat dagelijks onderwerp is van politieke discussies. In Zuid-Limburg werken namelijk 16 gemeenten samen bij het organiseren van jeugdhulp. Iedere heeft te maken met lokale problematiek, maar toch is het in sommige gevallen beter om samen te werken.

 

Bijna alle gemeenten in Nederland kampen met tekorten ten aanzien van jeugdhulp. Er moeten daarom belangrijke keuzes gemaakt worden. Wat willen we gezamenlijk voor deze jongeren bereiken? Hoe werken we als Zuid-Limburgse gemeenten samen met zorgaanbieders? Welke besluiten worden regionaal genomen en wat is de beleidsvrijheid van individuele gemeenten op het gebied van jeugdhulp? Door dit soort vragen te beantwoorden in een regiovisie formaliseer en versterk je de onderlinge samenwerking.

 

Als trainee is dit een ontzettend leerzame en uitdagende opdracht. Niet alleen vanwege de complexiteit van het thema, maar ook door de veelheid aan actoren die betrokken zijn. Bij het schrijven van een regionale visie moet vaak gezocht worden naar compromissen en gezamenlijke standpunten. Het bij elkaar brengen van mensen en bruggen slaan zijn vaardigheden die ik elke dag verder ontwikkel. Daarbij is het cruciaal om een balans te vinden tussen het voeren van politieke discussies en het bewaken van je eigen projectplanning.

 

De projectperiode loopt ten einde en we werken nu dan ook toe naar een volledig concept van onze regiovisie. Ik heb mezelf inhoudelijk ontwikkeld, maar heb ook mogen ervaren wat het betekent om als beleidsmedewerker flexibel te bewegen in een politieke arena. Het sociaal domein is nog steeds volop in beweging na de decentralisaties van 6 jaar geleden. Dit biedt kansen om zelfs als trainee mee te werken aan beleid dat directe impact heeft op de levens van mensen. Jeugdhulp is een thema dat nauw aan mijn sociale hart ligt, en ik heb van dichtbij mogen ervaren hoe mensen zich hier dagelijks en vol passie voor inzetten.

Wil jij Limburg sterker maken?

Kijk jij er naar uit om jezelf optimaal te ontwikkelen en met jouw inzet een bijdrage te leveren aan de Limburgse maatschappij? Word trainee bij RichtingZuid!

Meld je nu aan!