In het diepe springen bij WML

In het diepe springen bij WML

Toen ik bericht kreeg van wat mijn eerste traineeopdracht zou worden – ‘Ontwikkelen Omgevingsmanagement bij WML’ – overviel een gevoel van spanning me. Omgevingsmanagement? Wat houdt dat in? En WML is voor het eerst partner binnen het traineeship. Dat betekent dat er geen ervaringsdeskundigen zijn om mee te sparren. Wat gaat dit voor mij betekenen?

Al snel bleek dat ik in een warm bad terecht kwam. De collega’s zijn ontzettend vriendelijk, ik word goed begeleid, en omgevingsmanagement is zo eng nog niet. Omgevingsmanagement bij WML is namelijk niets anders dan het management van alles wat buiten het bedrijf gebeurt wat invloed kan hebben op drinkwater, zoals klimaatverandering en de invoering van de omgevingswet. Mijn opdracht hierin is om een lobbyplan te formuleren, waar in zal staan hoe, wanneer, en bij wie we voor het drinkwaterbelang gaan lobbyen. Daarnaast zoek ik uit hoe het digitaal stelsel omgevingswet (DSO) ingevuld en gebruikt gaat worden. Dit is van belang, omdat het DSO een handige tool zou kunnen zijn om de regels omtrent drinkwater duidelijk op de kaart te krijgen.

En – gelukkig – is geen dag bij WML hetzelfde. De ene dag zit ik de hele dag op het kantoor zonder afspraken, de volgende dag sta ik in Venlo in een pompput onderdelen te vervangen, om ook eens een keer in ‘het veld’ geweest te zijn. Dit zijn echter twee uitersten: de gemiddelde dag is een combinatie van interne afspraken, externe afspraken en tijd op het hoofdkantoor tussen de hydrologen.

Een voorbeeld uit mijn agenda van een maandag:

9.00 – 10.00: Weekplanning afstemmen

Ik begin met een overleg met mijn begeleider. Hier bespreken we hoe het met me gaat, wat de planning is voor aankomende week, en of ik nog hulp nodig heb om verder te kunnen. Mijn begeleider is adviseur strategisch omgevingsmanagement en is daarom ook degene met wie ik het meest samenwerk, ook op inhoudelijk vlak.

13:00 – 14:30: Intern overleg implementatie omgevingswet

Elke maand vindt een intern overleg plaats met enkele omgevingsmanagers en een jurist over de implementatie van de omgevingswet. WML probeert zo veel mogelijk betrokken te worden bij de invoering van de omgevingswet bij de regionale overheden, omdat deze wet mogelijk gevolgen heeft voor de drinkwatervoorziening. Én omdat WML geen bevoegd gezag is, is zij in grote mate afhankelijk van autoriteiten zoals de Provincie, gemeenten, het Waterschap en Rijkswaterstaat. Vandaar dat we ons best doen om het drinkwaterbelang bij deze overheden op de kaart te zetten. In dit overleg bespreken we de ontwikkelingen op het gebied van de omgevingswet, de stand van zaken bij gemeenten en Provincie, eventueel opgeleverde beleidsstukken (zoals omgevingsvisies), en geplande bijeenkomsten en workshops. Vervolgens stemmen we af wie welke bijeenkomst of workshop bijwoont en/of wie input levert voor beleidsstukken.

16:00 – 17:30: Afspraak met beleidsmedewerker Water van de Provincie

Ik steek regelmatig over van WML naar het Gouvernement. De Provincie is namelijk een van WML’s belangrijkste partners, en WML heeft dus goed contact met verschillende beleidsmedewerkers. In  deze afspraak met een beleidsmedewerker Water lag de focus vooral op kennismaking, elkaars werkzaamheden, en hoe we elkaar hierin kunnen ondersteunen. Mede-trainee Robin Vaas sloot ook aan bij dit overleg, omdat zij bezig is met het hoofdstuk Water van de nieuwe omgevingsverordening. Zij bood extra ondersteuning voor het onderwerp omgevingswet.

Tussen deze afspraken door zit ik voornamelijk aan mijn bureau om bijvoorbeeld gesprekken met partners voor te bereiden, bevindingen bij deze gesprekken uit te werken, kennis op te doen van nieuwe relevante ontwikkelingen, en e-mails te beantwoorden. En soms bedenk ik me tussendoor ook nog eens hoe tof het is dat ik, met mijn achtergrond in gezondheid, met drinkwater bezig mag zijn. En dat in een bedrijf met allemaal mensen die vol passie werken om 24/7, nu en in de toekomst, zuiver water te leveren aan alle Limburgers. Een bedrijf om, zelfs als trainee, trots op te zijn.

Wil jij Limburg sterker maken?

Kijk jij er naar uit om jezelf optimaal te ontwikkelen en met jouw inzet een bijdrage te leveren aan de Limburgse maatschappij? Word trainee bij RichtingZuid!

Meld je nu aan!