Hoe écht samen te werken

Hoe écht samen te werken

Maatschappelijke doelen samen bereiken
In Limburg, en in heel Nederland wat dat betreft, lopen we tegen grote uitdagingen aan. Een woningtekort, de druk op de gezondheidszorg en werkloosheid. Kansen zijn er ook volop; jongeren trekken naar het zuiden om hun talenten te ontwikkelen en trainees zetten zich in voor het openbaar bestuur en geloven niet in het stoffige imago van de ambtenaar.

Maar om dingen te bereiken moet er worden samengewerkt. En samenwerken betekent niet slechts ‘samen werken’. Het vergt steeds meer creativiteit en durf, het vermogen om de ander zijn belang ergens van in te zien en deze te combineren met je eigen belang. Watersley Sports & Talentpark is een voorbeeld waar samenwerken naar een ander niveau is getild. Watersley is een wooncampus voor zowel internationale als nationale topsporttalenten. Op het terrein gebeuren ontzettend mooie dingen waar zonder diverse partijen die écht samenwerken niets was gebeurd. Kr8tig, bijvoorbeeld, staat klaar om iedereen die behoefte heeft aan begeleiding en zelfontwikkeling op te vangen. Zij verbouwen eten (o.a. voor de topsporters), laten hun creativiteit los op de werkplaats en dragen zorg voor de boerderij. Daarnaast is er op het terrein de mogelijkheid om een opleiding tot fietsenmaker te volgen, waar vervolgens de topsporters die op het terrein verblijven hun fiets kunnen aanpassen en/of opknappen. Watersley is een mini gemeenschap met maar liefst 300 topsporters van over de hele wereld. En verschillende partijen die hieraan bijdragen!

Verschillende perspectieven
Het nemen van risico’s en het volgen van regels lijken vaak twee tegenstrijdigheden, maar ze kunnen best samen gaan. Mits beide partijen het gezamenlijke doel voorop blijven stellen en oog voor elkaar belang hebben.
De eigenaar van Watersley, Joop Petit, is een enthousiasteling met 1001 ideeën. Zijn passie om problemen in Limburg aan te pakken kwam o.a. naar voren in zijn presentatie over het concept Holikiday waarmee woonruimtes voor ouderen worden gecreëerd waar zij betaalbaar én ruim in kunnen wonen. Maar bovenal waar het geluk van de mens centraal staat. Eveneens verzocht hij ons anders naar de gevestigde orde te kijken. Combineer studentenwoningen met ouderenwoningen bijvoorbeeld. Hoe gaaf is het als studenten een handje meehelpen in de ouderenzorg om mantelzorgers te ontlasten in ruil voor een woning/studentenkamer? Tuurlijk moeten daar afspraken over gemaakt worden. Maar wat Joop ons probeert te vertellen is buiten de gebaande paden te zoeken naar oplossingen.
Als het aan Vivian van Golde (gemeente Sittard-Geleen) ligt dan kan dat ook. De overheid als onveranderbaar instituut is een gedachtegoed dat niet meer geldt. Sterker nog, overheden worden ook gedwongen om anders om te gaan met steeds complexere uitdagingen. Echter, blijft het zo dat er regels zijn en verantwoordelijkheid afgelegd moet worden. Maar goed ook, want zonder regels zijn we ver van huis. Alleen de vraag is hoe vul je die regels in, daar mogen we zeker creatief in blijven zijn.

Trainees aan zet
Als trainee bij RichtingZuid is het ontzettend waardevol om op pad te gaan in onze Provincie. De kansen die wij krijgen tijdens het traineeprogramma benutten we dan ook al te graag. Ook om verder te kijken dan de grenzen van de overheid. De publieke sector is van belang, maar alles wat daarbuiten gebeurt is net zo belangrijk. Dat helpt ons een goed beeld te krijgen van hetgeen er in Limburg speelt. Tijdens ons bezoek aan Watersley Sports & Talentpark hebben we niet alleen gezien welke thema’s actueel zijn maar hebben we ons vooral laten inspireren op het gebied van creatieve oplossingen en goede samenwerking. Deze inspiratie nemen we mee om Limburg sterker te maken!

Wil jij Limburg sterker maken?

Kijk jij er naar uit om jezelf optimaal te ontwikkelen en met jouw inzet een bijdrage te leveren aan de Limburgse maatschappij? Word trainee bij RichtingZuid!

Meld je nu aan!