Heerlen, een stad vol met kansen!

Heerlen, een stad vol met kansen!

Na een leuke en zeer leerzame introductieweek waarbij we onder anderen drie dagen in de Ardennen zijn geweest, mocht ik dan eindelijk beginnen bij de gemeente Heerlen. Zelf ben ik geboren en getogen in Landgraaf dus dit is voor mij nagenoeg een thuiswedstrijd, Landgraaf en Heerlen waren namelijk bijna samen 1 gemeente, nou ja, bijna…

 

De gemeente Heerlen scoort nog vaak in negatieve zin boven het landelijke gemiddelde zoals op het gebied van armoede. Echter, tegelijkertijd is Heerlen op bepaalde gebieden ook heel vooruitstrevend, denk hierbij bijvoorbeeld aan de Brightlands Smart Services Campus. Daarnaast heeft de gemeente Heerlen net een reorganisatie achter de rug die een besparing van 3,5 miljoen euro moet opleveren om de maatschappelijke problemen in de stad en regio op te lossen. Ik zeg; genoeg uitdagingen!

Onderdeel van mijn opdracht is het evalueren van de buurtdeals waarbij een groep initiatiefnemers op basis van een deal extra ondersteuning ontvangt van de gemeente. Hierbij zorgt de gemeente voor de basis op orde en de actieve bewoners voor extra kwaliteit. Om een idee te krijgen van de buurtdeals ben ik samen met verschillende buurtregisseurs met de elektrische auto van de gemeente Heerlen op pad geweest. Wat geweldig om te zien welke initiatieven de bewoners allemaal bedacht hebben! Zoals een minibieb, prachtige ontmoetingsplekken, bloembakken om snelheid te verminderen in de straat en gelijktijdig de straat op te fleuren! Burgerparticipatie en buurtgericht werken zijn termen die ik hier dan ook dagelijks voorbij hoor komen.

 

Tussendoor nog even op de foto geweest om mede-trainee Eva Tholen te helpen met de nieuwe vacatures. Meegelopen met een buurtschouw om de leefbaarheid in de buurt te verbeteren. Daarnaast ook nog met de projectleider van de Heerlense cryptomunt meegelopen; het idee is dat burgers via een app kunnen zien welke klussen de gemeente Heerlen ter uitvoering aanbiedt. Iemand die een klus uitvoert, wordt beloond met digitale munten die alleen besteed kunnen worden bij plaatselijke winkels, horecazaken en culturele instellingen. Naar mijn mening een fantastisch project waarbij burgerparticipatie op een moderne manier gestimuleerd wordt!

 

Kortom veel gezien, veel geleerd en nog enthousiaster geworden over mijn opdracht en zeer benieuwd naar alles wat nog komen gaat de komende 8 maanden!

Wil jij Limburg sterker maken?

Kijk jij er naar uit om jezelf optimaal te ontwikkelen en met jouw inzet een bijdrage te leveren aan de Limburgse maatschappij? Word trainee bij RichtingZuid!

Meld je nu aan!