De drempelvrees is weg

“Wie zit er nu te wachten op wat ik te vertellen heb?”, vroeg een van de deelnemers van de schrijftraining zich af. Het was voor haar een reden om de pen te laten liggen. Zonde, maar het maakte de workshop ‘De pen is macht’ des te noodzakelijker.

Wanneer weet je of je traineeship een succes is? Nou, als je onrustig wordt wanneer er een maand geen trainingsdag is. Juni was zo’n maand. Maar wie zei dat we ze zelf niet mogen organiseren?

Tijdens het eerste jaar van het RichtingZuid-programma viel het me op dat veel trainees overlopen van goede ideeën. Én ze zouden graag eens willen leren schrijven. Komt dat even goed uit; in mijn ‘vrije’ tijd geef ik regelmatig schrijftrainingen. Een datumprikker en een overdosis cafeïne verder en voilà. Op een vrijdagochtend zaten daar plots elf trainees het eelt van hun vingertoppen te tikken.

Waarover en waarvoor zij schreven, was aan henzelf. De een schreef een column voor een personeelsblad, de ander een nieuwsbericht voor een krant. Alles mocht, behalve een dagboek. Minstens zo belangrijk als het schrijven was namelijk het delen van je stuk. Hoe krijg je je stuk gepubliceerd? Hoe bereik je lezers? En welke schrijfvormen werken het best?

De volgende stap was om de wilde ideeën op papier te krijgen. Sommigen vonden het begin het lastigst, een enkeling wilde “graag voorkomen dat het stuk uitgaat als een nachtkaars”. Ik gaf hen daarom tips voor het opzetten van een outline en het rondschrijven van een column. En natuurlijk een hele reeks aan no go’s; woorden als ‘terwijl’, ‘echter’, ‘want’, ‘dus’, en ‘toch’. Of onnodig Engels en herhalingen.

Nu is het wachten op de resultaten, die door een gloednieuwe RichtingZuid-redactie gecontroleerd worden. De deelnemers vonden de training onmiddellijk al een succes. “Ik voel me nu wat comfortabeler om te beginnen met schrijven, de drempelvrees is weg”, aldus een trainee.

De workshop mag dan geen deel uitmaken van het officiële trainingsaanbod van het traineeship, het past wel binnen de filosofie van RichtingZuid. Je toekomst is maakbaar en zit vol kansen. RichtingZuid wijst je de weg, maar geeft ook vooral ruimte om de twee jaar naar eigen inzien te vullen. Die pro-actieve houding hoort immers bij het profiel van de trainee.

 

Wil jij Limburg sterker maken?

Kijk jij er naar uit om jezelf optimaal te ontwikkelen en met jouw inzet een bijdrage te leveren aan de Limburgse maatschappij? Word trainee bij RichtingZuid!

Meld je nu aan!