Kick-off evenement Alumninetwerk RichtingZuid

Kick-off evenement Alumninetwerk RichtingZuid

 

Op donderdagavond 9 juni kwamen ruim 75 (oud-)trainees van alle lichtingen en het projectteam RichtingZuid in Roermond samen tijdens de aftrap van het Alumninetwerk RichtingZuid. Eerder organiseerde RichtingZuid al kleinere alumni-evenementen. Al snel werd duidelijk dat de (oud-)trainees behoefte hadden aan een duurzaam netwerk, waarbinnen dit soort evenementen structureel worden georganiseerd. De aftrap van het Alumninetwerk werd georganiseerd door vier trainees die samen de alumnicommissie vormen, samengesteld uit twee afgevaardigden van de huidige twee lichtingen (lichting ‘20-’22: Calvin Klein en Emmy Gulikers & lichting ‘21-’23: Imme Steinhage en Lars Hamers). Ook een LinkedIn-groep waarin kennis en ervaringen worden gedeeld en evenementen worden aangekondigd, mocht natuurlijk niet ontbreken. RichtingZuid werft momenteel alweer de negende lichting, waarmee het netwerk dit jaar ruim 150 (oud-)trainees zal tellen.

Na de opening en de onthulling van het gloednieuwe logo van het alumninetwerk, werd het woord gegeven aan het projectteam van RichtingZuid. Coördinator Jorine van der Steen en coach Ruud Verheijen, die aan de wieg stonden van het traineeship, haalden enkele herinneringen op van de afgelopen jaren RichtingZuid, waarin de beroemde mood check natuurlijk ook langskwam.

Hierna volgde een panelsessie, gemodereerd door Britt Schrijvers (oud-trainee en communicatieadviseur bij de Provincie). Zij ging in gesprek met drie andere oud-trainees van verschillende traineeships, namelijk Michelle Kames (senior opgavemanager bij gemeente Den Haag en jonge ambtenaar van het jaar 2022), Robin Reichrath (griffier bij gemeente Gulpen-Wittem en voormalig jongste raadslid van Nederland) en Geert Janssen (afdelingsmanager bij gemeente Amsterdam). Tijdens dit gesprek reflecteerden de panelleden op de start van hun carrière als trainee (Rijkstraineeship, RichtingZuid en een traineeship bij de gemeente Den Haag) en hoe dit pad zich vervolgde; zoals hoe ze elementen uit hun traineeship toepassen in hun werk, wat volgens hen de kracht is van een sterk netwerk en welke elementen niet mogen ontbreken tijdens netwerkevenementen in de toekomst. Ook werden de panelleden bevraagd door de zaal en daagden ze deelnemers uit na te denken over dromen en ambities in de toekomst. Kortom: een kort maar krachtige, inspirerende sessie voor zowel de huidige twee traineelichtingen als oud-trainees.

Na de panelsessie gingen deelnemers onder het genot van een hapje, drankje en muziek verzorgd door een DJ verder met elkaar in gesprek. Voormalige lichtingen herenigden, maar ook werd er kennisgemaakt tussen de lichtingen en werden nieuwe herinneringen vastgelegd bij de fotobooth. Voordat we het wisten, was de avond alweer voorbij en keerden de bezoekers huiswaarts; van Maastricht naar Venlo, tot Nijmegen en Den Haag. De één kiest er namelijk misschien voor om binnen de overheid in Limburg te blijven werken en de ander vertrekt bijvoorbeeld naar Den Haag om te werken voor de Rijksoverheid of een consultancybureau. Maar, de gezamenlijke deler blijft natuurlijk: RichtingZuid!

Deze aftrap is slechts een voorbode van nog veel volgende evenementen. Het netwerk zal structureel worden geborgd door elk jaar een nieuwe commissie te vormen van vier personen, met twee afgevaardigden van de zittende lichtingen. In 2023 bestaat RichtingZuid tien jaar en zien we hopelijk weer veel (oud-)trainees terug op het lustrum-event!

 

Wil jij Limburg sterker maken?

Kijk jij er naar uit om jezelf optimaal te ontwikkelen en met jouw inzet een bijdrage te leveren aan de Limburgse maatschappij? Word trainee bij RichtingZuid!

Meld je nu aan!