Dromen, daalders en design thinking

Het is woensdagmiddag en de trainees van RichtingZuid zijn per trein, met een elektrische leenauto of te voet onderweg naar Museumplein Limburg. Vandaag gaan we onder leiding van programmamanager Gène Bertrand aan de slag met design thinking, een methodologie waarmee complexe problemen kunnen worden opgelost. Na een hartelijk ontvangst worden we meegenomen naar Cube, het design museum. Hier horen we over de ontstaansgeschiedenis van Museumplein, een verzameling van drie musea in Kerkrade. Cube Design Museum richt zich op design in brede zin, Continium Discovery Center is bezig met ontdekking en wetenschap en in Columbus kun je als een astronaut over de wereld uitkijken in het zogenaamde Earth Theater.

Gène is verheugd ons mee te mogen nemen naar de tentoonstelling Nature, een expositie gericht op het redden van de aarde. Meer dan zestig vooruitstrevende designers presenteren hun innoverende ontwerpen in een simultane expositie, die plaatsheeft in zowel New York als Kerkrade. Vol inspiratie gaan wij terug naar het Learning Lab, waar we kennismaken met een groep studenten van onder andere de Brightlands Campus Greenport Venlo. Samen met hen gaan we aan de slag met het vraagstuk van deze middag: hoe kan het Limburgse dorp Ransdaal effectief gebruik maken van burgerparticipatie in haar vergrijzende samenleving?

Met uitkomsten als de Ransdaalder, een vorm van cryptocurrency die verdiend kan worden met en gespendeerd kan worden aan lokale initiatieven, en het Ransfest, een festival vóór en dóór de inwoners van Ransdaal, hebben we de mogelijkheden van design thinking optimaal verkend. Verrijkt met kennis, innovatieve ideeën en een uniek bezoek gaan we het Hemelvaartsweekend tegemoet!

Wil jij Limburg sterker maken?

Kijk jij er naar uit om jezelf optimaal te ontwikkelen en met jouw inzet een bijdrage te leveren aan de Limburgse maatschappij? Word trainee bij RichtingZuid!

Meld je nu aan!