Schakelprogramma RichtingZuid voor statushouders

Hoogopgeleide statushouders gaan aan de slag voor Limburg! In februari begonnen 6 schakeltrainees aan het schakelprogramma, speciaal gericht op statushouders en andere nieuwe Limburgers die aan de start staan van hun carrière. In dit programma staan taalverbetering en kennismaking met de Nederlandse werkcultuur centraal. Daarna groeien zij door tot trainee bij RichtingZuid. Nieuwsgierig over dit programma? Lees hieronder meer!

Informatie Schakelprogramma RichtingZuid

In een traineeprogramma ga je aan de slag als trainee. Trainee is een startersfunctie bij een werkgever, in dit geval bij Provincie Limburg. Het traineeprogramma duurt 2,5 jaar. Je wordt in deze functie opgeleid om als zelfstandig professional te kunnen werken in een (overheids-)organisatie. We zoeken iemand die resultaten kan behalen, makkelijk contact maakt met mensen en wil werken aan zijn of haar persoonlijke ontwikkeling.

Het Schakeltraineeprogramma RichtingZuid bestaat uit twee delen. Het eerste deel is het schakelprogramma RichtingZuid. Tijdens dit schakeltraject ontwikkel je je verder in de beheersing van de Nederlandse taal en leer je de werkcultuur van de overheid kennen. Daarna begin je in je nieuwe baan als ‘trainee’ met het tweede deel van het traject: het traineeprogramma. Samen met andere Nederlandse trainees doorloop je een intensief talentenprogramma waarin je een stevige basis legt voor jouw carrière binnen de overheid.

Het schakelprogramma RichtingZuid start op 22 februari 2021 met 4 trainees. Van februari tot en met augustus ligt de focus op taal en het kennismaken met het werken binnen de Provincie Limburg. Je krijgt taallessen (20 uur per week) om je niveau van B1 naar minimaal B2 te verhogen. Daarnaast loop je stages bij een van de clusters van de Provincie Limburg (20uur per week).

Middels de taallessen en de stages bereiden we je voor op het vervolgtraject: het traineeprogramma RichtingZuid.

Je begint aan het traineeprogramma met een groep collega-trainees in september 2021. Je werkt als trainee van RichtingZuid gedurende twee jaar aan drie verschillende opdrachten. Iedere opdracht duurt acht maanden. Je voert je opdracht uit bij een Limburgse overheidsorganisatie, zoals een gemeente of de Provincie  Limburg. Tegelijkertijd neem je samen met je collega-trainees deel aan een intensief leer- en ontwikkelprogramma, gericht op jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Waarom deelnemen?

In deze video wordt meer informatie over het schakelprogramma verteld. Daarbij wordt ingegaan op de eisen, het taaltreject en het leren kennen van de werkcultuur. Ook wordt nadere uitleg gegeven over de vervolgstap: Het traineeprogramma RichtingZuid. Bekijk de video en ontdek of het schakelprogramma bij jou past!

Jouw profiel

 • Je woont in Limburg
 • Je bent statushouder en vóór 1 februari 2021 geslaagd voor het inburgeringsexamen op B1 niveau of hoger óf je kunt middels officiële toetsuitslagen laten zien dat je dit niveau bereikt hebt
 • Je hebt een diploma uit je thuisland dat gelijkstaat aan een Nederlandse HBO of universitaire opleiding, óf je hebt in Nederland een hbo en/of universitaire studie (inclusief Master) afgerond per 1 februari 2021
 • Je hebt geen of maximaal vijf jaar relevante werkervaring binnen de Nederlandse overheid
 • Je wilt iets betekenen voor de Limburgse Maatschappij
 • Je bent leergierig, nieuwsgierig en maakt je snel dingen eigen
 • Je hebt doorzettingsvermogen en durft uitdagingen aan te gaan
 • Je werkt graag in teamverband maar kan ook zelfstandig opereren
 • Je bent van 22 februari t/m 31 augustus 2021 fulltime beschikbaar voor het schakelprogramma voor statushouders
 • Bij goed functioneren ben je fulltime beschikbaar om aansluitend (van 1 september 2021 t/m 31 augustus 2023) in te stromen in het traineeprogramma van RichtingZuid

Dit bieden wij

 • Op 22 februari 2021 krijgen vier talenten de kans om te starten met het schakelprogramma RichtingZuid
 • 20 uur per week intensieve Nederlandse taallessen en 20 uur per week stageplekken bij de Provincie Limburg
 • Tijdelijke aanstelling via payrollorganisatie Driessen voor 40 uur per week
 • De eerste 7 maanden een maandsalaris van ca. 1700,- euro bruto
 • Bij goed functioneren en het behalen van het Nederlands B2 niveau per 1 september 2021 bieden wij je een baan als trainee van het traineeprogramma RichtingZuid
 • Als trainee van RichtingZuid krijg je vervolgens de kans om aan drie opdrachten van acht maanden bij verschillende overheidsinstanties in Limburg te werken (looptijd 1 september 2021 - 31 augustus 2023)
 • Als trainee van Richting ontvang je een regulier starterssalaris. Bij goed functioneren ontvang je per acht maanden een salarisverhoging van maximaal 3%. Daarnaast ontvang je een vakantietoelage van 8% op jaarbasis
 • Intensief leer- en ontwikkelprogramma ter waarde van €10.000 euro

Solliciteren

Solliciteren op het schakelprogramma RichtingZuid is helaas niet meer mogelijk. Wil je op de hoogte blijven over het traineeprogramma RichtingZuid? Meld je dan aan voor de talentpool.

Selectieprocedure

Solliciteren
Solliciteren

Na jouw sollicitatie ontvang je een bevestiging per mail. Controleer dus goed of je e-mailadres correct is ingevuld.

Eerste selectieronde
Eerste selectieronde

Uiterlijk 18 december hoor je of je op basis van je cv en motivatie door bent naar de volgende ronde. Bij een positieve beoordeling ontvang je een uitnodiging voor de selectiedag op woensdag 27 januari. Gedurende een dagdeel werk je met andere kandidaten aan groepsopdrachten én ga je inhoudelijk in gesprek met meerdere selecteurs. Verder leg je een taaltest af (lezen en schrijven).

Tweede selectieronde
Tweede selectieronde

Als je de eerste selectie-ronde positief doorstaan hebt word je uitgenodigd voor de tweede selectieronde op woensdag 3 februari. Gedurende een dagdeel ga je aan de slag met een persoonlijkheidsvragenlijst, een rollenspel en leg je een taaltest (spreken en luisteren) af.

Eindgesprek en aanname
Eindgesprek en aanname

Als laatste ronde volgt nog een eindgesprek met de programmaleiding van RichtingZuid, deze gesprekken vinden plaats tussen 8 en 12 februari. Je hoort uiterlijk op 12 februari of je bent aangenomen als trainee!

Let op: De selectiedagen vinden plaats bij het gouvernement (Limburglaan 10, 6229 GA Maastricht). We treffen deze dagen natuurlijk de noodzakelijke maatregelen om de selectiedagen op een veilige manier te kunnen laten plaatsvinden. Indien je wordt uitgenodigd voor een van deze dagen volgen nadere instructies hierover via de mail.

Vragen over het schakelprogramma RichtingZuid?

Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder!

Je kunt Jorine van der Steen bereiken op +31 (0)6 46 97 47 75

Je kunt Jop Reumkens bereiken op +31 (0)6 25 77 95 16

Liever jouw vraag via mail sturen? Dat kan naar: richtingzuid@prvlimburg.nl.

Vragen over het schakelprogramma RichtingZuid?