Liefs uit Leudal

Een werkdag als trainee

Ik moet eerlijk zijn: als je me voor de start van mijn traineeship een quizje topografie van Limburg had laten doen, had ik niet precies kunnen zeggen waar Leudal ligt.
Voor alle mensen die zich afvragen of het goed gekomen is: het toeval wil dat mijn schoonzusje later verhuisde naar en trouwde in Haelen. Dus is het ook (ruim) voor de start van mijn derde opdracht helemaal goed gekomen.

Nu ik alweer halverwege mijn laatste opdracht (snik) ben, lijkt het me mooi om jullie digitaal een dagje mee te nemen. Het illustreert namelijk goed hoe het is om te werken in een (middelgrote) gemeente in het midden van Limburg. Geen dag is hetzelfde. Soms heeft de wethouder een dringende vraag. Dan kan je niet zeggen: ‘nee meneer de wethouder, ik heb eigenlijk iets anders gepland’. Flexibiliteit is belangrijk.

Ik maak onderdeel uit van de afdeling Samenleving. Samenleving gaat zowel over de uitvoering als het maken van beleid op het gebied van het sociaal domein: Wmo, participatiewet en jeugd.

Een werkdag als trainee

Daarnaast gaat Samenleving in Leudal over welzijn en onderwijs, kunst- en cultuurbeleid, veiligheid, rampenbestrijding en ondermijning. Mijn taken vallen binnen het team Beleid, waar ik als junior beleidsmedewerker vooral werk aan armoedebeleid en schuldhulpverlening. Daarnaast verleen ik ook subsidies in het kader van Wmo en het Fonds Maatschappelijke activiteiten. We zijn maar met een klein beleidsteampje (negen mensen) binnen een kleine afdeling Samenleving (dertig mensen), en dat betekent dat veel werkzaamheden in elkaar overlopen en dat je veel aan het schakelen bent.

Werken bij een middelgrote gemeente is niets voor mensen die zich willen concentreren op één taak. Het motto van onze vrienden van de Koninklijke Luchtmacht (één team, één taak) is desalniettemin toch wel van belang. We hebben iedereen van Samenleving (beleid en uitvoering) nodig om inwoners van Leudal zo goed mogelijk te helpen. Je kunt wel op je strepen staan en denken dat je ergens te goed voor bent, omdat jij de persoon bent die bijvoorbeeld Jeugdzorg in zijn functieomschrijving heeft. Voor de ‘buitenwereld’ ben je toch maar een gemeente. En dat is eigenlijk ook wel goed.

Met dit in je achterhoofd over Leudal, hier een aantal afspraken die ik op een werkdag heb:

11.00-12.00: Portefeuillehoudersoverleg.
Wekelijkse afspraak. In het begin was ik daar onder de indruk van (‘oeh, ik praat mee met een wethouder’), maar deze routine went. In Leudal zit je als trainee gewoon elke week aan tafel met een wethouder.

12.30-14.00: Afspraak schuldhulpverlening.
Na het PHO heb ik meestal afspraken met de beleidsmedewerker met wie ik samenwerk binnen de schuldhulpverlening. Samen werken wij ons door een beleidscyclus heen: schrijven aan een stuk op basis van input van je partners, indienen bij de wethouder ter goedkeuring, indienen bij het college, en vervolgens gaat het naar de gemeenteraad. Op maandagmiddag werk ik daarna meestal aan

14:00-17.00: subsidieverlening.
Ik ben verantwoordelijk voor het beoordelen en beschikken van subsidies uit het Fonds maatschappelijke activiteiten. Verenigingen kunnen hierop een beroep doen als ze een eenmalige activiteit van maatschappelijke relevantie willen organiseren. Het interessante van deze subsidieregeling is dat je echt met mensen in gesprek komt en zo een inkijkje in hun (verenigings) leven krijgt. Mensen vinden alles subsidieerbaar, dus ik krijg aanvragen voor het organiseren van een activiteit voor kinderen in een AZC, maar ook voor het decoreren van een kerkplein in een kern. Niets is te gek. Deze praktijkvoorbeelden van subsidieaanvragen leiden ertoe dat je beleidsregels kunt heroverwegen. Ook leer je meer over zakelijke dienstverlening.

Na het einde van een werkdag bekijk ik ook alvast de agenda van morgen.
Om er de volgende dag achter te komen dat die hele planning in de prullenbak kon…

Wil jij Limburg sterker maken?

Kijk jij er naar uit om jezelf optimaal te ontwikkelen én met jouw inzet een bijdrage te leveren aan de Limburgse maatschappij? Word trainee bij RichtingZuid!

Solliciteer!