Van Groningen naar Heerlen

Junks

Geweld. Naalden. Pis. Dat was het beeld waarmee ik als nieuwkomer uit Groningen naar de gemeente Heerlen werd gestuurd. Jullie kunnen je mijn verbazing dan ook voorstellen toen ik, eenmaal aangekomen op het station, opeens oog in oog stond met het futuristische Maankwartier van Michiel Huisman.

 

Niet helemaal wat ik had verwacht …

 

Ook in de maanden daarna bleef Heerlen mij positief verrassen. Wisten jullie bijvoorbeeld dat de Nationale Politie op de Brightlands Smart Service Campus een drone ontwerpt die drugs kan ruiken? En wisten jullie dat in Heerlen het best bewaarde Romeinse gebouw van Nederland staat? Of dat Heerlen elk jaar de grootste BMX-wedstrijden van de Benelux mag organiseren?

 

Dat bedoel ik dus. En dan heb ik het nog niet eens gehad over Cultura Nova of Pinkpop. Het is dan ook zeer bijzonder dat beelden van ruim 20 jaar geleden de stad nog altijd een slechte naam geven.

 

Natuurlijk ontdek je in acht maanden ook dat Heerlen een grote sociaal-economische opgave kent. Of, zoals ze dat in de stad zelf zo mooi zeggen, dat het mijnverleden nog altijd zwaar op de schouders van de gewone Heerlenaar drukt. Ik zag dat ook terug in mijn eigen opdracht rondom het versterken van de burgerparticipatie in Heerlen. Mensen die het hoofd zelf maar net boven water houden, zitten er helemaal niet op te wachten om met de gemeente mee te denken over nieuw beleid op het gebied van – ik noem maar wat –  openbaar groen of sportvisserij.

 

Beleid, daar heb je toch zeker ambtenaren voor!?

 

Het is volgens mij juist deze breed gedeelde opvatting die de overheid voor een interessante opdracht zet: hoe kunnen we een brede groep inwoners bereiken in plaats van alleen de zogenaamde participatie elite van oude, witte mannen? Hier is een idee. Misschien wel door inspraak écht anders te organiseren en mensen financieel te belonen voor hun inbreng. Praat mee voor een dikkere portemonnee!

 

In acht maanden tijd leer je een vreemde plaats in ieder geval goed kennen. En precies dat maakt Richting Zuid voor mij zo interessant. Het is een traineeprogramma voor de hele provincie. Limburg is immers veel groter dan alleen het Gouvernement aan de Maas en juist voor een nieuwe generatie ambtenaren is het goed om dat meteen uit eerste hand te ervaren.

Wil jij Limburg sterker maken?

Kijk jij er naar uit om jezelf optimaal te ontwikkelen én met jouw inzet een bijdrage te leveren aan de Limburgse maatschappij? Word trainee bij RichtingZuid!

Solliciteer!