Inschrijven - RichtingZuid
Daan van der Borgh
11 december 2019 door Daan van der Borgh

D-Innovation Experience Provincie Limburg 27 november 2019 

D-Innovation Experience Provincie Limburg 27 november 2019 

In een omgeving die continu verandert, is de enige innovatie die er voor organisaties echt toe doet, de innovatie van cultuur. De Provincie Limburg ziet dat de ontwikkeling van digitalisering en de invloed daarvan op de mensen in haar provincie exponentieel groeit. De vraag rijst of de medewerkers van de provincie genoeg beseffen wat de kansen zijn en eigenaarschap ervaren om deze kansen voor de bewoners en organisaties in de provincie te realiseren.

Om medewerkers van de Provincie Limburg bewust te maken van de mogelijkheden die digitale innovatie met zich meebrengt is er op 27 november in samenwerking met Studio Why een innovatie dag genaamd de “D-Innovation Experience” georganiseerd. Gedurende deze dag hebben circa 40 medewerkers in teamverband samengewerkt aan het bedenken van innovatieve oplossingen voor vier verschillende maatschappelijke vraagstukken. Deze vraagstukken waren gericht op het signaleren van eenzaamheid bij inwoners, het stimuleren van bewustwording bij MKB ondernemers over digitale innovaties, het bedenken van innovatieve oplossingen om waterdata beter de delen met partners en tenslotte ging een vraagstuk over het creëren van bewustwording bij interne provincie medewerkers over het gebruik van data.

Door middel van Dutch Design Thinking hebben de deelnemers geleerd om op een andere manier te kijken naar een maatschappelijk vraagstuk. Binnen een tijdbestek van enkele uren werden verschillende stappen van het Design Thinking proces doorlopen: van ondervragen van de opdrachtgever en experts, tot een brainstormfase met als eindresultaat vele innovatieve oplossingen. Aan het einde van de dag werden door de 8 verschillende teams de innovatieve oplossingen gepresenteerd aan een officiële jury, bestaande uit Tom Schulpen (directie), Paul Baeten (strategie), Fleur Rasenberg (Innovatie) en Merel Kerkhof (Studio Why).

Het winnende idee kwam van team groen. Zij werkten aan een innovatieve oplossing voor het signaleren en voorkomen van eenzaamheid bij ouderen. Dit team bestaande uit Harald van Hooren, Janne Zwart, Christian Munsters, en Julien Martin presenteerde het concept van de  “Dobby” .

Het innovatie evenement werd georganiseerd in het kader van een traineeopdracht van het traineeship Richting Zuid. Sinds mei 2019 is trainee Daan van der Borgh aan de slag gegaan binnen het cluster Organisatie en Informatie met als doel digitale innovatie op de kaart te zetten binnen de Provincie Limburg. Naast het organiseren van een innovatie evenement, heeft hij ook de afgelopen maanden een innovatievisie en innovatiestrategie geschreven. Deze innovatie strategie is een uitwerking van de innovatieambities van de directie die gepresenteerd zijn in de nieuwe organisatievisie.

Wil jij Limburg sterker maken?

Kijk jij er naar uit om jezelf optimaal te ontwikkelen én met jouw inzet een bijdrage te leveren aan de Limburgse maatschappij? Word trainee bij RichtingZuid!

Solliciteer!