Aan de slag met collega-trainees uit heel Nederland

IBT Veiligheidsdebat

RichtingZuid is een van de traineeships dat aangesloten is bij het Interbestuurlijke Traineenetwerk (IBT). Het IBT heeft als doel  om trainees van verschillende overheidslagen bij elkaar te brengen en over  actuele  onderwerpen te laten nadenken, discussiëren en adviseren.  Hiervoor worden diverse activiteiten georganiseerd, zoals een themadag vitaliteit op de werkvloer, een inspiratiedag over leiderschap in de publieke sector en de jaarlijkse IBT adviesdag. Trainees uit heel Nederland nemen deel aan deze activiteiten. Door met trainees van andere overheidslagen in gesprek te gaan leer je om onderwerpen vanuit verschillende perspectieven te bekijken en ontdek je wat er elders in het land aan de orde is. Los daarvan is het natuurlijk super leuk om die collega trainees te ontmoeten en een flink netwerk op te bouwen. Zo heb ik inmiddels trainees ontmoet van De Toekomst van Brabant, G4, Gemeente Amsterdam,  Gemeente Rotterdam, Gemeente Den Haag, Gemeente Utrecht, Provincie Zuid- Holland en de VNG. Elke deelnemende organisatie kan zelf ook activiteiten organiseren.

IBT Veiligheidsdebat

Het lukt natuurlijk niet om bij elk event aanwezig te zijn, maar als het agenda-technisch goed uitkomt dan raad ik het van harte aan. Zo moest ik vorige week in Utrecht zijn en organiseerden de trainees van Gemeente Utrecht die middag het IBT Veiligheidsdebat, voor mij perfect dus! We werden op het pas gerenoveerde historisch stadhuis in hartje Utrecht ontvangen door de veiligheidsadviseur van de Gemeente Utrecht en de woordvoerder van Politie Utrecht. Zij gaven ons een introductie in het thema veiligheid en in het bijzonder op het gebied van demonstraties. De Pegida demonstraties in Utrecht stonden als casus centraal. Er werd een inzicht geboden in wat er allemaal bij dergelijke demonstraties komt kijken. Welke impact het heeft op de samenleving, hoe de gemeente contact zoekt en onderhoudt met de actiegroep, welke eisen er gesteld worden. Het is een interessant punt omdat demonstraties zich begeven in het spanningsveld tussen vrijheid van meningsuiting en veiligheid. Dit was dan ook genoeg reden om na de introductie hier zelf mee aan de slag te gaan. De groep trainees werd opgedeeld en per groep werd gezocht naar de beste argumenten bij prikkelende stellingen. Zo kwam het verbieden van demonstraties aan bod en is geïnventariseerd waarom het mogelijk zou moeten zijn dat Pegida voor een moskee demonstreert. In de raadszaal van Gemeente Utrecht stonden de twee groepen lijnrecht tegenover elkaar. In een formele setting (spreken via de voorzitter!) is in het debat elkaar het vuur aan de schenen gelegd. Na een plenaire afsluiting bleek de tweedeling weer verdwenen: de interessante en leerzame dag werd gezamenlijk afgesloten met een bootborrel over de mooie Utrechtse grachten.

Wil jij Limburg sterker maken?

Kijk jij er naar uit om jezelf optimaal te ontwikkelen én met jouw inzet een bijdrage te leveren aan de Limburgse maatschappij? Word trainee bij RichtingZuid!

Solliciteer!