Blogs van trainees

Politiek bewustzijn onder jongeren

Geplaatst op: 30-10-2017 door Britt Schrijvers
Politiek, wilt u daar appelmoes bij? Deze absurde zin, ooit bedacht door Loesje, verwoord de desinteresse van jongeren in politiek. Voor het eerst naar de stembus om met een rood potlood een cirkel in te kleuren. Sommige van ons twijfelen nog, anderen zijn zeker van hun keuze. Het is allemaal best spannend. Jongeren maken zich vaak wel zorgen over maatschappelijke problemen, maar zijn zich niet bewust van de politieke keuzes en ontwikkelingen die hierin een rol spelen en invloed op uitoefenen.

Tijd dus om daar iets aan te veranderen dachten wij. Wie zijn wij? Madelon, Youri, Jop, Joyce en Robin. Met zijn zessen werken wij in het kader van onze groepsopdracht aan het vergroten van politiek bewustzijn onder jongeren.

Het afgelopen jaar hebben we een nieuw lesprogramma op gezet voor de leerlingen 4 HAVO/VWO van het connect college in Echt-Susteren. In vier bijeenkomsten gaan we kennis maken met politiek, een verkiezingsprogramma opzetten, campagne voeren en eindigen we met een verkiezingsdebat. Leerlingen leren niet alleen het politieke systeem kennen, ze leren ook zichzelf te verplaatsen in verschillende standpunten en hoe ze invloed kunnen uitoefenen op de politiek.

Aanstaande vrijdag, 3 november, vindt de kick-off van het lesprogramma plaats. Samen met onder andere de Limburgse Tweede Kamerleden Martijn van Helvert (CDA) en Rens Raemakers (D66) verkennen we het belang van politiek. Ook wordt er met jonge politiek actieve mensen gesproken, en testen we de kennis van de leerlingen door middel van een quiz. Ter voorbereiding hebben we voor de leerlingen een filmpje gemaakt, benieuwd? Je kunt het hier bekijken: 
 
« Terug naar overzicht
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK