Blogs van trainees

‘Dan kunnen we lekker vangrails uitzoeken‘

Geplaatst op: 28-03-2018 door Kim Koppelaar
‘Dan kunnen we lekker vangrails uitzoeken’
 
Waarschijnlijk heeft de titel je het al doen vermoeden, mijn eerste opdracht is niet bij het cluster juridische zaken, maar bij het cluster mobiliteit. De uitspraak werd gedaan door een collega toen ze hoorde dat er een groot mobiliteitscongres plaats zal gaan vinden in Duitsland.
 
Mobiliteit; alles wat met het verplaatsen van mensen en goederen te maken heeft. ‘Keiharde’ infrastructuur, maar ook de toegankelijkheid van vervoer voor mensen die wonen in plattelandsgebied.
 
Glimlachend denk ik terug aan het werkbezoek tijdens de eerste maand van mijn opdracht; op de fiets naar de Gemeente Valkenburg. Onderweg vroeg een collega. ‘Kim, wat vind je nu van dit fietspad?’ Een leuke vraag voor iemand die helemaal nieuw is in de wonderlijke mobiliteitswereld (behalve dan natuurlijk dat ik mij ook dagelijks verplaats!). De collega kon mij allerlei zaken vertellen over hoe dát specifieke fietspad dáár op díe plek terecht was gekomen en wáárom was gekozen voor díe vormgeving. De wonderlijke mobiliteitswereld ging voor mij open.
 
De eerste opdracht, mijn tijd bij het cluster mobiliteit loopt nu ten einde. Voor ik begon, vond ik het best een beetje spannend. ‘Ik? Bij mobiliteit? Wat kan ik dan toevoegen? Ik weet inhoudelijk gezien vrijwel niets over verkeer en vervoer…’ Zeven maanden verder kan ik niet alleen zeggen dat ik veel meer te weten ben gekomen over mobiliteit. Zo weet ik dat met een kunstwerk niet alleen een mooi stuk van Van Gogh bedoeld kan worden, maar in mobiliteitsterminologie bijvoorbeeld ook een brug. Of dat de Maas niet alleen een stroom water kan zijn, maar dat MaaS ook Mobility as a Service kan betekenen.
 
Ik kan ook zeggen dat ik zonder specifieke voorkennis over mobiliteit echt een rol van betekenis heb kunnen spelen gedurende mijn tijd hier. Ik maakte deel uit van het team dat zich bezighoudt met het maken van een mobiliteitsaanpak voor Limburg. Hoe kunnen we anticiperen op de toekomst?  Hierin heb ik ontdekt dat ik het ontzettend leuk vind om proces facilitator te zijn. Om onder andere na te denken over de volgende vragen: Hoe functioneert het team en hoe kan het beter functioneren? Hoe kunnen we een projectdag zo indelen dat we als team goed samenwerken én er het meeste resultaat geproduceerd wordt?
 
Waarom ik na opdracht 1 kan zeggen dat ik het traineeship waardevol vind? Omdat je in een hele andere context terechtkomt waar je anders niet snel terecht was gekomen. Omdat dit je dingen leert en perspectieven biedt die vernieuwend en verfrissend zijn. Omdat het je kansen biedt te zoeken naar wat jouw talent kan brengen, wat jouw toegevoegde waarde in die specifieke context kan zijn. Deze week horen we wat onze volgende opdracht is, ik ben eens benieuwd … 
« Terug naar overzicht
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK