Blogs van trainees

De rol van een trainee in de organisatie

Geplaatst op: 19-04-2017 door Sabrina Gijsen
Als senior jurist in het cluster Juridische Zaken en Inkoop is Erik Weusten niet alleen specialist in het bestuursrecht, maar ook klankbord voor zijn team. Samen zorgen Erik en zijn collega's ervoor dat op juridisch gebied het pad geplaveid wordt voor nieuw beleid. Juist het bewandelen van nieuwe wegen kan hierbij helpen, zo heeft hij onlangs ervaren.

“Binnen ons team houden wij ons onder andere bezig met schadeclaims, bezwaarschriften, privacywetgeving en de Wet Openbaarheid van Bestuur. Als Senior Jurist ben ik bezig met én de inhoud én de aansturing van een team van juristen. Ik haal veel energie uit de samenwerking met collega's. Maar ik ben én voel mij geen leidinggevende. Ik zie mijzelf meer als een meewerkend voorman.

Als senior word ik wel vaak geregeerd door de waan van de dag. Maar dat hoort bij mijn rol. Ik ben een soort troubleshooter, een klankbord voor de mensen in het team. Mensen lopen regelmatig bij mij binnen en ik bij hen. Samen sparren we dan over oplossingen voor allerlei uiteenlopende kwesties. Vind ik heerlijk!

Ik vind het belangrijk om jongere collega's op sleeptouw te nemen. Toen ik ooit begon was er geen begeleiding. Daar leer je veel van, maar het is ook zwaar: Veel uren maken, veel zweten en soms slapeloze nachten. Ik wil daarom beginnende collega‘s graag helpen. Ik ben gedurende acht maanden begeleider van Sabrina Gijsen, een trainee van Richting Zuid. Zij heeft een project op het gebied van privacywetgeving opgepakt. Dat heeft ze heel goed gedaan. Het was bijzonder om te zien hoe ze is gegroeid de afgelopen tijd. Eerst vond ze het moeilijk om haar voet tussen de deur te krijgen, maar nu durft ze, als het nodig is, met de vuist op tafel te slaan.

Wat de rol van de trainees betreft, merk ik nog wel eens weerstand in de organisatie. Zeker in een vergrijzende organisatie, zoals die van de Provincie, is het daarentegen belangrijk dat er jonge mensen zijn die dynamiek brengen. Ze beschikken over een ander netwerk dan de meeste mensen hier, weten online goed de weg en zijn in staat om razendsnel veel informatie tot zich te nemen. Bovendien heb ik van Sabrina geleerd dat ik soms anders naar zaken moet kijken. Niet alleen langs de vaste patronen, maar vanuit verschillende perspectieven. Trainees houden ons een spiegel voor. Voor zulke reflectie moeten we bij de Provincie sowieso meer tijd nemen. We zijn heel professioneel en resultaatgericht, maar tegelijkertijd vind ik dat we te veel vasthouden aan procedures."
« Terug naar overzicht
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK