Blogs van trainees

Werkbezoek aan de Grensmaas

Geplaatst op: 18-04-2017 door Philip van Susante
Op 27 Januari 2017 hebben de trainees van RichtingZuid een werkbezoek gebracht aan het Consortium Grensmaas. Hier hebben wij uitleg gekregen over de maaswerken die uitgevoerd worden bij de Grensmaas, de wijze waarop het consortium tot stand is gekomen en wat gemeenten en de Provincie in dit proces betekend hebben.
 
Het grensmaasproject is het grootste rivierproject in uitvoering in Nederland. Van Maastricht tot aan Echt-Susteren wordt er gewerkt aan meer bescherming tegen hoogwater. Het risico op overstromingen wordt ongeveer vijf keer zo klein en Zuid-Limburg houdt er tegelijkertijd zo’n duizend hectare nieuw natuurgebied aan over. Het gehele project kost de belastingbetaler niets, aangezien het betaald wordt met de winning en verkoop van grind. Deze grindgaten worden achteraf weer gevuld met gewonnen grond uit de maasbedding. Ook de overlast is controleerbaar. Men treedt hierover zeer regelmatig in gesprek met omwonenden, en is daarbij ook open en eerlijk over de te verwachten overlast. Daardoor wordt de samenwerking met omwonenden door beide partijen als uitermate positief bevonden. Het Grensmaasproject is een zogenaamd zelfrealisatieproject. Het Consortium Grensmaas voert het werk voor eigen rekening en risico uit, en de overheid is geen opdrachtgever maar partner. De Provincie Limburg, Rijkswaterstaat en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu zien er op toe dat de afspraken worden nageleefd.
 
Na een zeer informatieve presentatie te hebben gekregen van Dhr. Frank Wijnants, die overigens plaatsvond in de al even zo idyllische Schipperskerk, trokken de trainees naar verschillende uitkijkpunten om de werkzaamheden in het echt te kunnen aanschouwen. Uiteraard kwam er een breed scala aan thema’s aan bod die ons als trainees kunnen helpen met onze opdrachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende vragen; Hoe zijn burgers betrokken? Hoe is er ingespeeld op de crisis? Hoe om te gaan met het vliegveld van de amateurmodelbouwclub dat midden in de werkzaamheden gesitueerd is? Hoe verloopt de samenwerking met België? Al deze vragen werden kundig beantwoord door de heer Wijnants, die aan het eind van de middag met een klein presentje bedankt werd voor zijn inzet en expertise. 
 
Al met al een bijzonder informatieve middag waarbij de trainees weer waardevolle kennis hebben vergaard. Vanzelfsprekend zijn er van dit werkbezoek foto’s gemaakt, klik hiervoor op de volgende link
« Terug naar overzicht
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK