Blogs van trainees

Een dag in het leven van een trainee

Geplaatst op: 18-04-2017 door Madelon Demeijer

Een dag in het leven van een trainee

 

Toen ik mijn vrienden en familie vertelde dat ik een traineeship bij de overheid startte heb ik alle flauwe grapjes en vooroordelen over ambtenaren gehoord. Van ‘9 tot 5 werken’, ‘geen vakantie maar een sabbatical met al die vrije dagen’ en ‘alleen maar achter je bureau zitten en dossiers doorspitten.’ Ambtenaar, saai beroep? Ik dacht het niet!

 

Terwijl ik dit schrijf zit ik de trein van Amsterdam naar het Zuiden des Lands. In Amsterdam heb ik een stichting bezocht die het erfgoed van Noord-Holland online vertelt en deelt. Na afloop van het gesprek heb ik met mijn collega een rustig café opgezocht om op onze bevindingen te reflecteren en nog even te werken. Gisteren zat ik in Arnhem bij Erfgoed Gelderland om daar best practices te onderzoeken en volgende week zit ik een hele dag in Kasteel Buggenum te Grathem voor een werkatelier. Eerlijk gezegd heb ik wel weer behoefte aan een dag aan mijn bureau!

 

Geen dag in het traineeship is hetzelfde. De enige dag die nog een beetje regelmaat heeft is maandag, en néé dan ben ik niet de hele ochtend bij de koffieautomaat met collega’s het weekend aan het doornemen (oké, soms wel maar dan hebben we ook echt een tof weekend gehad). Op maandag vinden de RO’s (routine-overleggen) plaats met de gedeputeerden. Tijdens deze RO’s bespreken we met de gedeputeerden adviezen, subsidieaanvragen en werkbezoeken die op de planning staan. De deadline voor het indienen van deze stukken is op donderdag en dat is meteen de tweede en laatste regelmaat in mijn werkweek. Vaak stelt de bestuurder tijdens de rondvraag diverse vragen, waar wij als ambtenaren weer ad hoc mee aan de slag kunnen. Hier start de dynamiek. Mijn overige dagen bestaan uit diverse activiteiten zoals afspraken met collega’s, externen, werkbezoeken, bestuurlijke overleggen met de bestuurder buitenshuis en trainingsdagen. En die afwisseling, juist dat trekt mij zo aan in werken bij de overheid. Mijzelf inzetten voor de maatschappij en dat vooral niet doen achter een bureau, maar buiten in gesprek met het veld!

 

Madelon Demeijer is sinds 1 september trainee bij de Provincie Limburg. Haar eerste opdracht voert ze uit bij Cluster Cultuur - Team Erfgoed. Tot en met 1 mei is zij als beleidsmedewerker erfgoed verantwoordelijk voor de realisatie van het Erfgoedservicepunt. Meer informatie over Madelon en de andere trainees? Check hun persoonlijk profiel

« Terug naar overzicht
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK