Blogs van trainees

Werkbezoek in het AZC in Weert

Geplaatst op: 16-05-2017 door Anandi Stassen
Op 7 april 2017 waren we als trainees welkom in het asielzoekerscentrum in Weert. Het idee achter het werkbezoek was om te illustreren hoe verschillende partijen samenwerken om de grote groep asielzoekers die vorig jaar naar Nederland kwamen onderdak te bieden. Maar ook om een beeld te krijgen bij een AZC en de samenwerkingsrelatie met partijen als de rijksoverheid, de gemeente en de buurtbewoners. Vorig jaar zagen we ook allemaal op het journaal hoe het openen van nieuwe plekken om asielzoekers op te vangen, soms voor veel weerstand kan zorgen in een gemeente.
 
Tijdens het werkbezoek kregen we een kijkje achter de schermen. Myriam Goudberg, manager van het AZC in Weert, vertelde dat ze nauw samen werkt met gemeente  bij de opvang van asielzoekers. De lijntjes zijn kort en dit was met name vorig jaar ook nodig omdat soms ad hoc weer een aantal bussen vanuit ter Apel arriveerden in Weert. Als medewerker van een AZC kan het dan gebeuren dat je ’s avonds met een kop thee op de bank zit en gebeld wordt met de vraag om zo snel mogelijk naar het AZC te komen omdat er weer een groep aan zal komen. Een wc-rol, een tandenborstel, tandpasta, douchegel, een poetsdoekje en een nagelknipper. Een plastic tasje met deze inhoud is wat asielzoekers die vorig jaar in grote aantallen aankwamen bij het asielzoekerscentrum in Weert bij aankomst meekregen. Ik stel me voor hoe dat moet zijn: Je hebt nauwelijks eigen bezittingen en  krijgt een tasje met verzorgingsproducten bij aankomst.
 
In kleine groepen kregen we een rondleiding over het terrein van het AZC. Het gebouw waarin de minderjarige asielzoekers werden opgevangen heeft de meeste indruk gemaakt. Het had iets weg van een studentenhuis, maar dan iets provisorischer. Grote slaapzalen, lege muren, van die Amerikaanse high school lockers waar je kleren in kunnen worden opgeborgen. De douche en de toiletvoorzieningen lijken op die van een zwembad. Er was een grote keuken waar men gezamenlijk kan koken. Daar woon je dan totdat je hoort of je wel of niet mag blijven in Nederland.
 
In Weert is het AZC gevestigd in een oude militaire kazerne. Deze ligt midden in een woonwijk. Er was enige weerstand vanuit de omgeving in het begin. Men was bang dat de huizen in waarde zouden verminderen. Burgemeester Jos Heijmans van Weert sprak met ons hierover. “Je kunt wel zeggen dat de bewoners geen schade zullen ondervinden maar de gemeente geloven veel mensen in zo’n situatie toch niet, dat is logisch. Je moet wel echt luisteren naar de mensen, dus hebben we een extern bureau ingehuurd om te onderzoeken of de huizen van de mensen minder waard zouden worden.” De weerstand sloeg echter toch ook snel om in een constructieve samenwerking. Veel vrijwilligers in het AZC zijn omwonenden. Om de zoveel tijd is er een overleg voor omwonenden waar eventuele zorgen of klachten kunnen worden besproken. De verstandhouding is nu uitstekend.
 
Ondanks de problemen die zich afgelopen december in Weert voordeden met een groep asielzoekers, lijkt Weert een ‘good practice’. De lijntjes zijn kort, zowel tussen het AZC en de gemeente als met de bewoners (van het AZC en de omgeving). Er wordt adequaat gehandeld wanneer er problemen zijn. Dat het AZC en de gemeente Weert erg open zijn over hoe men werkt en enthousiast is over hetgeen men doet in Weert wordt wel geïllustreerd door hartelijke ontvangst van onze groep trainees. 
« Terug naar overzicht
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK