Blogs van trainees

Kick-off Project ‘Politiek, wilt u daar appelmoes bij?´

Geplaatst op: 14-11-2017 door Jop Reumkens
Op vrijdag 3 november jl. vond op het Connect College in de gemeente Echt-Susteren de aftrap plaats van een nieuw politiek lesprogramma waarin 140 leerlingen van de klassen 4 HAVO/VWO kennismaken met de politiek.

Samen met de Limburgse Tweede-Kamerleden Martijn van Helvert en Rens Ramaekers werd gesproken over politiek. De leerlingen van het Connect College kregen de kans om vragen te stellen tijdens een college tour. De vragen liepen uiteen van ‘Verveel je je wel eens in de Tweede Kamer?’ tot aan ‘Hoe wist je dat je de politiek in wilde?’ en van ‘Wat wilde jij worden op de middelbare school?’ tot aan ‘Wat vind je er van dat de btw omhoog gaat?’.

Rens Ramaekers over het belang om jongeren in politiek te betrekken: ‘Met z’n allen bepalen we wat er in Nederland gebeurt. Als Kamerleden vertegenwoordigen wij alle mensen in Nederland, en dus ook de jongeren. Maar jongeren gaan veel minder vaak stemmen, dat is heel jammer want daardoor worden ze ook minder vertegenwoordigd.’

Martijn van Helvert benadrukt dat de jarenlange ervaring van raadsleden, wethouders en andere politici heel waardevol is. Maar jongeren in de politiek zorgen er juist voor dat er nieuwe ideeën ontstaan. Aan het begin van het interview vroeg Martijn van Helvert zich af wat de jongeren eigenlijk vinden van de keuzes van de tweede kamer, bijvoorbeeld dat ze allemaal het Wilhelmus moeten leren. Op de vraag wie het Wilhelmus al kent knikken mondjesmaat wat leerlingen. Dat ze het Limburgs Volkslied beter kennen blijkt als ze luidkeels meezingen wanneer Martijn het lied inzet en filmt om in de Tweede Kamer te laten zien.

Ook kwam Stef van Ool (oud-leerling van het Connect College en lijsttrekker van de PVDA afdeling Echt-Susteren) aan het woord. Door het kiezen uit moeilijke dilemma’s werd duidelijk waarom Stef politiek actief is geworden.

Als laatste werd de politieke kennis van de leerlingen getest met een quiz. Met behulp van vragen over gemeentelijke, provinciale en landelijke politiek werd bepaald wie het meeste wist. De winnaars werden uiteraard beloond met een mooi prijzenpakket, mogelijk gemaakt door gemeente Echt-Susteren.

De komende maanden zullen nog drie bijeenkomsten plaatsvinden. De leerlingen gaan verder kennis maken met politiek door het schrijven van een verkiezingsprogramma, het voeren van campagne en ze gaan deelnemen aan een verkiezingsdebat.
 
« Terug naar overzicht
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK